Hypnose was vroeger voor mij altijd iets mystieks, iets onbegrijpelijks, iets ongrijpbaars. Totdat ik er over begon te lezen en uiteindelijk de opleiding deed. En toen kwam ik er achter dat we met de hypnose die we op tv of bij optredens zien, een beetje voor de gek gehouden worden, zeg maar een beetje ‘mindfucked’ worden. En alhoewel ik graag naar Victor en anderen kijk, weet ik nu, als Allround Master Hypnotherapeut, dat dat show is en wat hypnose eigenlijk is.

Hypnose is simpelweg een diepe ontspannen toestand, zowel fysiek als mentaal. Je geest en lichaam zijn volledig ontspannen en het onderbewuste is dan toegankelijk.
Heb jij wel eens een spannend boek gelezen en dat je de buitenwereld volledig vergeten was? Dan was jij op dat moment ook in een natuurlijke hypnose.

Wil je er meer over weten? Lees dan verder!

Wat is hypnose dan?

Zoals gezegd, wanneer je volledig gefocust bent op iets, een boek of een film en je bent de buitenwereld totaal vergeten op dat moment, dan ben je al in een lichte hypnose.

Hypnos is Grieks voor slaap. Echter, hypnose is absoluut geen slaap. Hypnose is niks anders dan een diepe trance, een toestand van ontspanning met de focus naar binnen. Je bent volledig ontspannen, je geest en je lichaam zijn ontspannen. Het bewust denken wordt op een soort ‘pauze’ gezet en de poort naar je onderbewustzijn wordt geopend. Zo kan de therapeut middels suggesties en instructies (die vooraf samen afgesproken zijn!) het onderbewuste direct toespreken waardoor er veranderingen kunnen ontstaan. Oude gewoontes kunnen op deze manier uit gezet worden en nieuwe gewoontes (ook vooraf afgesproken) worden geïnstalleerd. En je bent nog steeds volledig bij bewustzijn!

En meest belangrijke: in tegenstelling tot wat veel mensen denken, je bent en blijft zelf volledig in controle!

Wat gebeurt er als je onder hypnose bent?

Hypnose wordt ingezet om contact te krijgen met je onderbewuste. Want alles wat wij meemaken, zien, horen, wordt in ons onderbewuste opgeslagen. Alle gewoontes zijn in ons onderbewuste opgeslagen. De goede gewoontes, maar ook de slechte gewoontes. Wanneer jij bepaald gedrag of gevoel wilt veranderen, maar het lukt niet, is er onbewust iets wat je tegenhoudt. Met hypnose kunnen we kijken wat dat is en daar verandering in brengen.

Want het is in ‘waaktoestand’ moeilijk de jarenlange gewoontes, zoals roken, nagelbijten, te veranderen. Door direct het onderbewuste aan te spreken, kan er veel sneller blijvende verandering optreden. Dit is in een hypnotische staat mogelijk. Het logisch nadenken wordt even op pauze gezet, dat deel ligt in je bewuste, en het onderbewuste, waar alles in opgeslagen ligt, wordt aangesproken.

De hypnotherapeut brengt je in een diepe ontspannende toestand. Je lichaam ontspant volledig en laat alle stress los waardoor je na een behandeling ook veel lichter voelt. Daardoor wordt je onderbewustzijn nu toegankelijk en de therapeut kan de beperkende gedachtenpatronen opsporen en door suggesties en nieuwe ideeën in te brengen, je gedachtepatronen transformeren naar het gewenst gedrag. Zo kunnen veranderingen tot stand komen die in een bewuste toestand niet mogelijk zijn.

Hoe voelt hypnose aan?

Eerlijk gezegd, toen ik de eerste keer onder hypnose ging, was ik hevig teleurgesteld. Ik vond het heel spannend en had iets heel anders verwacht. Ik had verwacht dat ik ergens in een andere wereld zou belanden, dat ik niet meer zou weten wat ik dacht of wat ik deed. Echter, ik was overal van bewust. Ik kon het warme dekentje wat ik over mij heen had voelen, ik kon alles horen, nam alles waar en luisterde aandachtig naar de hypnotherapeut. Ik was heel erg gefocust op haar stem en ik kan mij nu nog, na 20 jaar, flarden van herinneren.

De tweede keer was ik nog meer gefocust. Want het was niet meer zo spannend, ik wist hoe het zou zijn en ik kon mij meer overgeven aan de behandeling. Daardoor was ik veel meer ontspannen en zat in een veel diepere trance, maar in tegenstelling wat veel mensen denken: ik was volledig bij bewustzijn, niet in slaap of op een andere planeet. 

Het is wel zo dat iedereen het op een andere manier ervaart. Sommigen voelen zich heel licht alsof ze zweven, anderen voelen zich vrij en onbekommerd en sommigen voelen zich bevrijd.

Waar wordt hypnose voor gebruikt?

De lijst is bijna oneindig!

Het wordt gebruikt om mensen te entertainen: showhypnose. Dat is wat de Rasti Rostelli’s doen. Het zijn trucjes om mensen te vermaken. De meeste mensen die op dat podium als kippen lopen te kukelen, die doen dat op een feestje, vaak na paar glaasjes alcohol, ook! Een hypnotiseur kan jou geen dingen laten doen die je echt niet wilt!

Het kan ook in ziekenhuizen gebruikt worden. Omdat narcose best wel heftig is, je hebt maanden nodig om dat spul weer uit je lichaam te krijgen, kan hypnose ingezet voor lichte operaties. Het is niet iets wat op grote schaal gebruikt wordt in Nederland, maar in andere landen wordt het steeds vaker ingezet.

Zoals Mirjam Borsboom het voor haar schouder operatie gebruikte: Operatie met hypnose als barrière tegen pijn – MedicalFacts.nl

En dan hebben we nog de therapeutische hypnose. Die wordt toegepast om ongewenst gedrag te stoppen, zoals stoppen met roken, nagelbijten, stress verminderen (examenvrees bv) of andere vervelende gewoontes/verslavingen.
Let wel, het is niet zo dat de hypnotherapeut met een magisch stokje zwaait en dat jouw probleem totaal verdwenen is, je zal daarna ook aanpassingen in je denkwijze moeten doen om het resultaat te behouden!

Definitie van waanzin van Albert Einstein 'Steeds hetzelfde blijven doen en dan een ander resultaat verwachten'

Kan je in hypnose blijven steken?

Het korte en definitieve antwoord is NEE! En laat je niks anders wijsmaken door verhalen als ‘ik ken iemand die iemand kent waarvan de buurvrouw van de zus van de man ooit niet uit hypnose kwam’. Onzin!

Tijdens een hypnosesessie haalt de hypnotherapeut je heel netjes en zacht weer terug naar je bewustzijn en naar het hier en nu. Bij zelfhypnose bepaal je zelf wanneer en hoe je er uit komt. En bij een ‘lees-hypnose’, kom je er zelf uit wanneer je het zat bent of het boek uit is, net als bij een ‘kijk-hypnose’ wanneer de aftiteling van de film verschijnt. 

Tot slot

Ik hoop dat je nu wat gerustgesteld bent. Mocht je nog vragen hebben, stuur me een bericht en ik zal altijd reageren!